'A Brand, to be successful, needs to engage the heart as well as the mind'
(Jeremy Bullmore, JWT London)

zondag 16 maart 2008

VW - Das auto

Ik heb het persoonlijk niet zo met VW, maar vond hun reclames altijd wel mooi. Men hanteerde de slogan: Wie anders? Ik vond niet dat ze het ambitieniveau geheel waar konden maken, maar het maakte VW wel heel persoonlijk. Jammer dat dit component eruit gehaald is. En Das Auto? Volgens mij zit er bij hun in de VAG-groep al een merk die hogergepositioneerd is (maar goed, die heeft het niet nodig om het te roepen). Wel weer een sterke campagne overigens.

zaterdag 8 maart 2008

Absolut - Country of sweden

Merk: Absolut

Sinds: 1879

Herkomst: Ahus, Skane, Zweden


Herkomst naam: Lars Olsson Smith introduceerde op de Zweedse markt in 1879 'Absolut rent Branvin' (vertaald: absoluut pure wodka). Smith hanteerde een revolutionaire productiewijze welke een zeer zuivere en pure wodka opleverde. 100 jaar later, in 1979, begon men het product te exporteren naar de Verenigde Staten. Na de Amerikaanse markt overtuigd te hebben van de superieure kwaliteit van het merk (wat wie wilde er nu wodka uit Zweden hebben in plaats van uit Rusland ?(wodka betekent trouwens klein water in het Russisch)) was het merk binnen 5 jaar in 18 andere landen verkrijgbaar. De gehele productie vindt nog steeds plaats in Ahus. De fles werd in 1978 ontworpen en is geïnspireerd op oude medicijnflessen die men in Zweden gebruikte. Tevens werd toen definitief de naam omgedoopt in Absolut. Voor het complete verhaal over Absolut klik hier: http://www.absolut.com/about

Pay Off: Country of sweden

Origineel logo:











Persoonlijk: Absolut is echt neergezet vanuit een duidelijke marketingfilosofie. De merkwaarden Clarity, Simplicity en Perfection worden consistent in alles doorgevoerd. De productie, de merknaam, het design, de communicatie: alles staat in het teken van de merkwaarden. Ultiem consistent gecommuniceerd in de reclamecampagnes van Absolut. Al 25 jaar hanteert met hetzelfde reclameconcept. Het product (welke de merkwaarden perfect communiceert) staat centraal en is de held in de campagne. Perfecte merkmarketing van Absolut. Enne, wat een naam voor brand stretching!

Commercial: http://www.youtube.com/watch?v=hWpyyh9hF8I&feature=related

Websites: http://www.absolute.com/, http://www.absolutad.com/

dinsdag 4 maart 2008

Mentality waardentest - Test je eigen waardenprofiel !

Klink op deze link en kijk welk waardeprofiel het beste bij jou past:
http://www.stempunt.nu/s.r4a?i=Ment-moti&extid=200

De test is ontwikkeld door Motivaction, een Amsterdams onderzoeksbureau op gebied van Marketing en Communicatie.

Sociale milieus op basis van waardeprofielen (klik voor vergroting):


















Persoonlijk: uiteraard heb ik de test zelf ook gedaan en hieronder mijn uitkomst:

Geachte heer, mevrouw,
Zojuist hebt u deelgenomen aan de Mentality-waardentest. Aan de hand van uw antwoorden hebben we bepaald welk waardenprofiel het best bij u aansluit. Uw profiel vertoont de meeste overeenkomsten met dat van de postmoderne hedonist.

De postmoderne hedonist
De pionier van de beleveniscultuur, waarin experiment en het breken met morele en sociale conventies doelen op zichzelf zijn geworden
Mensen die tot de postmoderne hedonisten worden gerekend, zijn individualistisch en tonen een sterke wil tot zelfbeschikking. Ook hechten zij veel waarde aan zelfontplooiing en persoonlijke groei. Mensen binnen dit milieu hebben een onafhankelijke leefstijl en hechten er veel belang aan zelf te kunnen beslissen over de dingen die hen aangaan. Opvallend is het relatief grote aantal mensen dat zelfstandig een beroep uitoefent. Werk is belangrijk, maar niet heilig: ook activiteiten in de vrijetijdssfeer kunnen intrinsieke voldoening geven. Postmoderne hedonisten genieten van kunst en cultuur (museumbezoek, cabaret en toneel), maar er is ook sprake van een rijk uitgaansleven en er wordt veel aan sport gedaan. Binnen dit milieu komt het traditionele gezinspatroon relatief minder vaak voor.

Vervolgens zijn op u de volgende waardenprofielen van toepassing, van meest naar minst passend:
2. Kosmopolieten
3. Postmaterialisten
4. Gemaksgeorienteerden
5. Opwaarts mobielen
6. Nieuwe conservatieven
7. Moderne burgerij
8. Traditionele burgerij

Wilt u meer weten over Mentality?
U vindt uitgebreide informatie bij Mentality-achtergrond en Mentality-onderzoekstools

Website: http://www.motivaction.nl/

zondag 2 maart 2008

Lucky Strike - It's Toasted


Merk: Lucky Strike
Sinds: 1871

Herkomst: Richmond (Virginia), Verenigde Staten

Herkomst naam: Lucky Strike is in 1871 als kauwtabak geïntroduceerd door R.A. Patterson uit Richmond, Virginia. De eerste sigaret onder de naam Lucky Strike werd pas in 1916 op de markt gebracht. Lucky Strike zat origineel in een donkergroene verpakking. In 1942 werd overgegaan naar de witte verpakking. Deze kleurwijziging werd ondersteund met de reclamecampagne 'Lucky Strike has gone to war'. Men beweerde dat het koper dat nodig was om de kleur groen te produceren nodig was om munitie en wapens te produceren voor de tweede wereldoorlog. De echte reden was om meer vrouwelijke rokers te trekken (wel een briljante merkcampagne natuurlijk). De slogan It's toasted werd al in 1917 voor het eerst gehanteerd om de onderscheidende manier van bereiden weer te geven, namelijk geroosterd (in plaats van in de zon gedroogd). Ook vanaf 1917 werd de afkorting L.S./M.F.T. (Lucky Strike Means Fine Tobacco) op de verpakking gezet. Het logo van Lucky Strike werd ontworpen door Raymond Loewy (ook verantwoordelijk voor o.a. het Coca Cola en het Shell logo). De naam Lucky Strike werd vastgesteld in de tijd van goudzoekers (een lucky strike is wanneer je met een hamerslag goud vindt). Op het eerste tabaksblik staat een hamer wijzend naar de hemel wat symbool staat voor een lucky strike van een gouddelver.
Lucky Strike & Dr.Pepper: Onderzoek toont vaak aan dat vele mensen vinden dat Lucky Strike lekker smaakt in combinatie met Dr Pepper (Can you handle the taste?).

Pay Off: It's Toasted

Origineel logo:




















Persoonlijk: Lucky Strike is een merk met veel heritage en met veel authentieke elementen. Zo wordt zowel de slogan 'It's toasted' en het mytische L.S./M.F.T. al sinds 1917 gebruikt. Lucky Strike heeft altijd heel slim gebruik gemaakt van non-spot advertising (een mooi voorbeeld hiervan is Don Johnson als Sonny Crockett die Lucky Strike rookt in de serie Miami Vice). De grote doorbraak van Lucky Strike was uiteraard de 'Lucky Strike had gone to war' campagne, waarbij men zorgde dat degenen die de oorlog in moesten Lucky Strike meekregen (zat in het rantsoen), men met de reclamecampagne perfect inspeelde op het patriotistische gevoel van de amerikanen en met de introductie van de nieuwe verpakking een geheel nieuwe doelgroep aansprak (vrouwen). Zonder dat iemand ook maar precies weet wat nu precies de aantrekkingkracht is van het Lucky Strike logo is het een feit dat het Loewy design een grote succesfactor is in het succes van Lucky Strike. Wel vind ik het jammer dat een merk dat zo eigenzinnig is en zo veel sterke eigenschappen heeft een aantal decennia lang niet zijn eigen koers heeft gevaren, maar een kopie wilde zijn van de grote marktleider Marlboro.