'A Brand, to be successful, needs to engage the heart as well as the mind'
(Jeremy Bullmore, JWT London)

zaterdag 17 december 2022

Guinness is good for you





   




De Guinness brouwerij

In St. James's Gate wordt al bier gebrouwen vanaf de 17e eeuw.
Vanaf 1759 werd het verhuurd aan Arthur Guinness. Arthur Guinness (1725-1803) begon met bier brouwen een paar kilometer buiten Dublin in Leixlip. Hij huurde St. James's Gate voor een periode van 9000 jaar voor een prijs van %45. De naam St. James Gate komt voort uit de middeleeuwen, toen de poort de westelijke toegangspoort was van Dublin en gebruikt werd als startpunt van pelgrimstochten naar Santiago de Compostela in Spanje (de begraafplaats van sint Jakobus, één van de 12 apostelen). Tot op de dag van vandaag wordt Guinness in St. James's Gate gebrouwen. Guinness wordt inmiddels in meer dan 25 landen en in meer dan 50 brouwerijen gebrouwen.

Logo Guinness

Het logo van Guinness bestaat in essentie uit twee onderdelen:
1- De harp
2- Het woordmerk Guinness

Andere onderdelen die een belangrijke rol spelen:
3- De handtekening van Arthur Guinness
4- Datum van oprichting: Est. 1759
5- Locatie van de oorspronkelijke brouwerij: St. James's Gate Dublin, Ireland

Het Guinness-logo na redesign in 2016.
1- De Harp
Vanaf 1862 voert Guinness de 14e eeuwse ' Brian Boru' harp als logo (echter, pas in 1876 als handelsmerk geregistreerd). De Brian Boru harp (of 'O'Neill harp) staat symbool voor het heroïsche verleden van Ierland en werd in 1922 officieel door de Ierse regering geadopteerd als nationaal symbool. Aangezien de harp ook een symbool is van Ierland, heeft Guinness goede afspraken met de regering moeten maken om de harp als logo te mogen gebruiken, Afgesproken werd dat Guinness de harp gespiegeld ten opzichte van de harp van Ierland gebruikt.

Harp als symbool van Ierland.
Ontwikkelingen van de Guinness-harp door de jaren heen.




















2- Het woordmerk Guinness
In de begintijd werd Guinness verscheept in grote hoeveelheden naar bottelaars. De bottelaars plakten  zelf labels op de flesjes met het woord Guinness. Per bottelaar zag Guinness er dus anders uit. In 1862 pas maakte Guinness hier een einde aan door zelf labels te printen en mee te sturen naar de bottelaars. Deze labels dienden niet alleen als merkcommunicatie voor Guinness en een kwaliteitsstempel (alleen flesjes met stout van Guinness mochten het label krijgen), maar hiermee dwong Guinness ook exclusiviteit af (bottelaars mochten alleen stout in flesjes van Guinness verkopen).

Guinness trademark label 1862
In 1862 begon Guinness met eigen merkcommunicatie

Lettertype Guinness
Guinness had als (corporate) merk tot aan de zestiger jaren van de 20e eeuw geen eigen lettertype.  Guinness begon met adverteren in 1929 en vanaf dat moment werd het merk Guinness gebruikt in allerlei lettertypes in allerlei media-uitingen. Vanaf 1968 werd op alle uitingen hetzelfde lettertype gebruikt (lettertype 'Hobbs' naar de ontwerper Bruce Hobbs van het reclamebureau destijds S.H. Benson Limited).
—Several versions of the Guinness name (the type–face and size) from 1934 to 2005—
Het lettertype van Guinness door de jaren heen.


BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren