'A Brand, to be successful, needs to engage the heart as well as the mind'
(Jeremy Bullmore, JWT London)

maandag 21 juli 2014

Heart Attack Grill - 'Taste Worth Dying For'



Een Quadrupple Bypass Burger® met 'all you can eat' Flatliner Fries® (gefrituurd in puur varkensvet), met een Mexican Coca Cola (Coca Cola met echte suiker). Dat zijn zo'n 10.000 calorieën (!) die je door verpleegsters van de Heart Attack Grill geserveerd kunt krijgen. Op het menu staan alleen gerechten met een uitermate hoog calorie-gehalte. Vijf slices of bacon en een plak kaas per burger en het enige side item die men serveeert is de Flatliner Fries. Uiteraard heeft men ook shakes, Butter-fat Shakes welteverstaan in de smaken vanille, chocola en aardbei. De shakes heten butter-fat omdat ze gemaakt worden van botervette room. Om de menukaart te complementeren kun je er ook filterloze sigaretten, bier, Fat Bastard wijn en diverse shots bestellen.

Verpleegsters serveren
Controverse
De Heart Attack Grill is een interessant marketing concept (want meer dan een marketing concept is 
het natuurlijk niet). Dat controverse als marketingstrategie werkt bewijst Jon Basso al sinds 2005, toen hij de eerste Heart Attack Grill in Chandler, Arizona opende (inmiddels is Heart Attack Grill verhuisd naar Las Vegas en is het restaurant in Chandler gesloten). Aan Marketingcommunicatie besteedt Basso $ 0,0. Nooit gedaan en zal ook nooit gebeuren. Dankzij zijn extreme concept heeft hij aan reclame niet te klagen. Heart Attack Grill is inmiddels ' wereldberucht', dankzij de enorme publiciteit en mond tot mond reclame  die het restaurant al jaren krijgt. Tv, radio, internet, kranten, social media, overal is Heart Attack Grill wel te vinden. Documentaires worden er over gemaakt, voeding recensenten schrijven erover, reisgidsen nemen het op als toeristische trekpleister, je kunt het zo gek niet verzinnen. En de boodschap is consequent hetzelfde: het is slecht voor je, extreem slecht. Er gaat zelfs een verhaal dat een klant letterlijk een hartaanval heeft gekregen terwijl hij in de Heart Attack Grill een "Triple Bypass Burger" aan het eten was. Triest, maar voor het concept fantastische reclame. Zo zijn er meerdere incidenten geweest; koren op de molen voor de Heart Attack Grill. 

Food Porn
'Food so bad for you, it's shocking'.  Het concept dat Heart Attack Grill hanteert wordt ook wel aangeduid als 'food porn'. In de Verenigde Staten wordt gesproken over Food Porn wanneer fabrikanten kapitaliseren op het tegenovergestelde van dieet- en gezonde voeding door juist het ongezonde zo aantrekkelijk mogelijk te vermarkten.  Het oergevoel van de mens wordt door de marketeers aangesproken (systeem 1 zoals Neuromarketeers dat noemen). Het oerinstinct van de mens heeft wel zin in vet en vlees, want zo overleeft de mens namelijk al miljoenen jaren. Het rationele systeem (systeem 2) biedt tegenwicht door te beargumenteren dat het slecht voor je is, dat je weet ik hoe lang moet sporten om die 10.000 calorieën er weer af te krijgen, etcetera. Maar door het zo aantrekkelijk mogelijk te maken begint de Nucleus Accumbens al geactiveerd te raken en wint het oerinstinct. Ook de mens is maar een dier.